:::Vércsoport diéta:::

Diétánk szempontjából az AB0 rendszer fontos.
A kutatók szerint, ha vércsoportunknak megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, megerősíthetjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket, és meglévő betegségeink is elmúlnak.
Először is nézzük meg, hogy hogyan alakultak ki az egyes vércsoportok, ugyanis néhány dolgot megmagyarázhatnak táplálkozásunk kialakulásával kapcsolatban.
Az őskorból ránk maradt cro-magnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, ami oda vezetett, hogy emésztőrendszerük úgy alakuljon, hogy alkalmas legyen a sok fehérje tartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel a húsok könnyebb emésztéséhez, mint a többi vércsoportú emberé.
Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.
Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.
A B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.
Az Ab vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.

ÉLELMISZEREK
0-vércsoport
Ajánlott élelmiszerek: húsok: szarvasmarha, vad, bárány, csuka, tőkehal, szardínia; gabonafélék: kevert magvas barna kenyér; zöldség, gyümölcs: brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, tök, paraj, paprika (piros), karalábé, füge, szilva.
Kerülendő élelmiszerek: húsok: lúd, sertés, hering, harcsa; tejtermékek: camembert, brie, edámi, ementáli, gouda, tej, tejes fagylaltok stb.; gabonafélék: búzadara, búza, kevert gabonapelyhek; zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, burgonya, kukorica, olajbogyó, káposzta, szeder, eper, sárgadinnye, kókusz, mandarin, narancs.
A 0-ás vércsoporthoz tartozó táblázat három részben:
1.táblázat
2.táblázat
3.táblázat
A-vércsoport
Ajánlott élelmiszerek: húsok: csirke, pulyka, sügér, ponty, lazac, szardínia, tejtermék: szójasajt, szójatej; gabonafélék: hajdina, barna kenyér, rozsliszt, búzacsírakenyér; zöldség, gyümölcs: articsóka, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, tök, sárgarépa, hagyma, ananász, kajszibarack, áfonya, szeder, grapefruit, cseresznye, szilva, citrom.
Kerülendő élelmiszerek: húsok: kacsa, liba, fácán, bárány, sertés, borjú, folyami rák, homár, garnéla, kagyló, osztriga, kaviár, hering, tengeri lazac; tejtermék: brie, camembert, vaj, cheddar, edami, parmezán, tej, tejes fagylaltok; gabonafélék: durum, búzaliszt; zöldség, gyümölcs: padlizsán, burgonya, fekete olajbogyó, paprika, paradicsom, káposzta, vörösbab, banán, sárgadinnye, mandarin, narancs, papaja.
Az A vércsoporthoz tartozó táblázat három részben:
1.táblázat
2.táblázat
3.táblázat
B-vércsoport
Ajánlott élelmiszerek: húsok: ürü, bárány, nyúl, vadak, lepényhal, lazac, tengeri pisztráng, szardínia, kaviár; tejtermékek: joghurt, mozzarella, juhsajt, kecskesajt; gabonafélék: tönköly, barnakenyér, puffasztott rizs; zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, brokkoli, sárgarépa, paprika, cékla, káposzta, ananász, banán, papaja, szilva, szőlő.
Kerülendő élelmiszerek: húsok: kacsa, liba, sertés; tejtermékek: kék nemes penészes sajtok, tejes fagyi, zöldség, gyümölcs: paradicsom, olivabogyó.
A B vércsoporthoz tarozó táblázat három részben:
1.táblázat
2.táblázat
3.táblázat
AB-vércsoport
Az AB vércsoporthoz tarozó táblázat három részben:
1.táblázat
2.táblázat
3.táblázat
FŐOLDAL >>>
 |